Minunate accesorii de decor sau cadouri care aduc zambetul pe chipul destinatarilor, florile sunt utilizate in diverse culturi pentru a exprima, la cea mai inalta treapta, principiile esteticului. Ikebana, cunoscuta drept arta care da viata florilor, nu ofera doar aranjamente florale speciale pentru ca in acelasi timp functioneaza ca o terapie pentru minte si suflet. Descoperim astazi, impreuna, cele mai interesante 13 curiozitati despre arta ikebana.
-
Originea cuvantului ”ikebana” se compune din doi termeni proveniti din limba japoneza: ”ikeru” care inseamna ”a trai” si ”bana”, derivat din cuvantul ”nana” care inseamna ”floare”.
-
Ikebana se mai numeste si ”kado”, care se traduce prin ”calea florilor”.
-
Conform legendei, promotorul acestei tehnici de a crea frumos folosind florile a fost un calugar din China, pe numele sau Ikenobo Semu. In 1462 acesta a infiintat Scoala Ikenobo din Kyoto, Japonia.
-
Primele aranjamente Ikebana au aparut in secolul al V-lea si erau folosite pentru decorarea templelor budiste din Japonia.
-
In timpurile stravechi, locuitorii din Japonia considerau aranjamentele Ikebana la fel de sacre precum statuetele care reprezentau zeitatea Budha, asa ca acestea se regaseau la loc de cinste in casele lor.
-
Samuraii japonezi practicau tehnica Ikebana ca modalitate de relaxare.
-
Una dintre superstitiile japoneze afirma ca tinerele necasatorite care cunosc arta Ikebana au sanse mai mari sa se casatoreasca cu un sot bun.
-
Cele mai utilizate flori pentru arta Ikebana sunt: trandafirii, irisii, lalelele, crizantemele, crinii, gladiolele, margaretele si floarea soarelui, gerbera, orhideele sau anthurium.
-
In arajamentele Ikebana se pot regasi adesea frunze de feriga, ramuri inflorite de mar sau de cires, frunze de palmier sau chiar ramuri de alun, liliac sau salcie, care echilibreaza si armonizeaza designul.
-
Orice aranjament creat conform principiilor artei Ikebana trebuie sa contina o ramura care ramane vesnic verde si care reprezinta simbolul nemuririi.
-
Vasele pentru Ikebana trebuie sa indeplineasca diverse caracteristici; cele mai potrivite sunt vasele care sunt fie inalte si subtiri, fie si largi si joase si se aleg in functie de tipul plantelor utilizate. Japonezii folosesc adesea kenzan-ul, un recipient asemanator cu o perie, care ajuta la fixarea florilor pe suportul aranjamentului.
-
Principiul de baza al tehnicii care ofera viata florilor consta in a corecta natura si nu de a o copia. Concret, aranjamentele Ikebana sunt caracterizata de minimalism si asimetrii care fuzioneaza intr-un mod interesant, pentru ca rezultatele sa fie incantatoare pentru privire.
-
Japonezii sunt cei care isi cer iertare florilor pe care le-au cules, inainte de a incepe sa le utilizeze in arajamentele Ikebana.
Aranjamente Ikebana in doar 10 minute!
Este usor sa creezi aranjamente Ikebana inedite, daca ai la indemana florile potrivite, pe care le poti comanda de pe site-ul nostru. In videoclipul de mai jos, te invitam sa descoperi cum anume poti realiza propriul aranjament Ikebana, in doar 10 minute:
In cazul in care nu te descurci, nu iti face griji! Cele mai frumoase aranjamente florale si buchete de flori inspirate din arta Ikebana se regasesc si in colectia noastra, de unde poti comanda produsele preferate!
Tipuri de aranjamente Ikebana
Conform artistilor Ikebana, exista trei tipuri de astfel de aranjamente. Acestea sunt:
-
Rikki
-
este cel mai vechi stil Ikebana
-
reprezinta muntele Meru, un nume mitic in cosmologia budista, care simbolizeaza universul.
-
in aranjamentele Rikka, ramurile reprezinta muntii, iar florile folosite reprezinta apa.
-
contine, de regula, intre 7 si 9 tije
-
plantele nu au voie sa atinga marginea vasului
-
se realizeaza in vase din bronz
-
Naigere
-
a aparut in secolul XVI, perioada care coincide cu aparitia Ceremoniei Ceaiului
-
a luat nastere in cadrul Scolii Ohara
-
se realizeaza in vase inalte si inguste, din ceramica sau bambus
-
se creaza folosind flori de sezon
-
plantele pot atinge marginea vasului
-
Moribana
-
a aparut la Scoala Sofetsu, in 1927
-
foloseste vase mici, tip bazin
-
plantele nu pot atinge marginea recipientului