Fara indoiala, daca s-ar face un top al celor mai cunoscute flori, pe primul loc ar fi garoafa. Le regasim adesea in gradini, la florarii, in diferite aranjamente sau sub forma de corsaje, iar multa lume le apreciaza nu doar ca sunt ieftine, ci si pentru aspectul dantelat, culorile vii, bogate, parfumul discret si rezistenta in timp.
Desi este extrem de cunoscuta aceasta floare, prea putine persoane stiu care ii este istoria si ce mesaj transmiti atunci cand oferi o astfel de floare. Despre toate aceste lucruri vom discuta in acest articol.
Denumirea istorica a garoafei este Dianthus, nume dat de botanistul grec Theophrastus. Numele vine de la cuvintele de origine greaca „Dios” si „anthos” care semnifica „floarea zeilor” sau „floarea divină”. Tocmai din acest motiv anumite culturi o considera floare sacra.
Istoria garoafei
In epoca victoriana, pe cand erau folosite florile ca mesager al dragostei, garoafa era cea mai buna maniera de a-ti exprima afectiunea, dragostea sau simpatia pentru o femeie. Evident, fiecare culoare avea o conotatie aparte: garoafa rosie sugera dragostea maritala, cea roz era folosita pentru a sublinia dragostea materna, cele albe erau asociate cu spiritualitatea, iar garoafele galbene transmiteau respingerea. Totodata, in epoca victoriana garoafa mai era cunoscuta si ca floarea sanatatii.
De celalalta parte, chinezii asociaza garoafa cu casatoria, iar coreenii o ofera parintilor si profesorilor. In Canada si Statele Unite ale Americii se ofera garoafe de Ziua Internationala a Memelor, iar in Irlanda cu ocazia Zilei Nationale.
Ca o scurta concluzie, garoafa nu are nicidecum o semnificatie negativa, ci este mai mult floarea de aducere aminte a celor dragi, nicidecum o floare mortuara, desi este des intalnita in oferta firmelor care creeaza coroane funerare Bucuresti.
Semnificatia garoafelor in functie de culoare
Garoafa este o floare cu o paleta larga de culori, fiecare nuanta avand propria semnificatie. Astfel, garoafa alba sugereaza devotamentul si iubirea pura, care inca nu s-a consumat. Cea de culoare rosie simbolizeaza pasiunea si dragostea arzatoare, iar un buchet astfel creat sugereaza statornicia.
Garoafa de culoarea roz este asociata cu dragostea materna, deci sunt cea mai buna optiune pentru a fi daruite mamei sau bunicii. Cea de culoare galbena este asociata cu gelozia, insa in cazul garoafelor reprezinta, mai degraba, dispretul si respingerea.
Garoafa de culoarea purpurie semnifica un spirit capricios, pe care nu te poti baza. Nuantele inchise de mov simbolizeaza fantezii si visuri si sunt adesea folosite pentru a transmite speranta pe care un barbat o are de la o femeie. Ultima culoare de garoafa, cea patata, simbolizeaza un refuz, mai ales in cazul unei relatii romantice.
Garoafa transmite si cel mai pur “multumesc”
Persoanele tinere, in special, evita cu orice pret sa ofere garoafele. Acestea considera ca pretul prea mic al acestei flori i-ar putea face sa decada in ochii persoanei iubite. Trebuie mentionat ca garoafa este una dintre putinele flori care transmit toata recunostinta pe care o ai pentru o persoana, pe care nu o poti exprima in cuvinte.